Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse og spore brugen af ​​hjemmesiden.
Amning – Hvorfor Bør Du Amme?

Amning – Hvorfor Bør Du Amme?

Fra det øjeblik du offentliggør din graviditet, vil du begynde at høre, at amning er bedst for din baby. Nogle gange er du overbevist om, at du vil amme, og andre gange er du mere usikker. Du ved med sikkerhed, at du vil have det bedste til dit barn.

Sundheds organisationer verden over har definitivt fået etableret, at brystmælk er det sundeste, mest næringsrige mad til dit barn. Årtier af omfattende forskning har påvist at brystmælk, uden tvivl, er det bedste føde til din baby og endda beskytter ham/hende mod sygdomme. Amning er en længere varende investering og bidrager med oprigtige sundhedsfordele. Men hvad med dig, moren? Det er vigtigt at du er klar, da amning ikke altid er nemt; nogle gange kræver det at du besidder stor vedholdenhed og overkommer fysiske forhindringer. Du bør vide at selv du vinder stort ved at amme.

Hvorfor amme? Helt kort…

Ammede Babyer:

 • Bliver hospitaliseret mindre end babyer, som får modermælkserstatning.
 • Har færre øreinfektioner
 • Har færre fordøjelsesproblemer
 • Har færre udslæt og allergier
Andre Vigtige Opdagelser:

 • Proteinet i brystmælk starter effektivt barnets immunsystem (National Academy of Sciences USA).
 • Det er estimeret at babyer, der opfostres af modermælkserstatning bliver hospitaliseret 14 gange mere end babyer der ammes (The Journal of Human Lactation, No. 2, 1993).
 • Verdens Sundheds Organisation samt eksperter fra andre områder, opfordrer mødre til at amme så længe som det er muligt – mindst et år – da brystmælk giver den bedste næring og den højeste beskyttelse mod bakterier og infektioner (Breastfeeding Guidelines from the American Academy of Pediatrics).
 • USA’s afdeling for sundhed (samt AAP) anbefaler udelukkende at amme, indtil barnet er 6 måneder gammel, og introducere fast føde imens amningen forsætter, indtil slutningen af det første år.
 • Brystmælk indeholder over 100 næringsstoffer, som ikke findes i modermælkserstatning. Disse dele er meget vigtige for dit barn og kan inkludere kolesterol og docosahexaenoic syre (DHA). Disse er meget vigtige elementer for at opbygge hjernevæv, hjernefunktion, visuel og auditiv udvikling, og disse er den biokemiske basis for flere enzymer i din babys krop.
 • Amning mindsker risikoen og graden af diabetes, pædiatrisk kræft, fedme, astma, bronkitis, bakteriel meningitis, urinvejes infektioner, og mange andre sygdomme.
 • Studier har påvist at amning i blot 4 måneder kan mindske risikoen for Crohns syge, Hodgkin Lymfoma, børne diabetes, og visse andre kræft arter som kan påvirke unge børn (American Academy of Pediatrics).
 • Nyere studier har indikeret at de samme samme kvaliteter i brystmælk beskytter både barnet og moren mod diabetes og børne diabetes. Mødre som ammer i mindst et år har 15% mindre chance for at blive diagnostiseret med type 2 diabetes (tidlig gammelmands diabetes) end kvinder som ikke ammede. For hvert år moren ammende, mindskedes hendes chance for at udvikle sygdommen med yderligere 15% (Journal of American Medical Association, Volume 294 N0. 20, November 2005).
 • Brystmælk sender aktive og passive antistoffer mod hvilken som helst sygdom, moren har været udsat for gennem hendes liv.
 • Brystmælk øger den kognitive evne, som medfører en smertestillende effekt under smertefulde medicinske procedurer (American Academy of Pediatrics).
 • Et studie af kvinder i en kinesisk landsby påviste at mødre, som ammende i to år eller mere, reducerede risikoen for at få brystkræft med 50% (American Journal of Epidemiology).
 • Fordele ved amningen er ydermere en reduktion af chancerne for at få livmoderhalskræft, og en øgning af chancen for, at mødre kan vende tilbage til deres før-graviditets vægt.
 • Mødre som beslutter at amme styrker deres egne knogler. Selvom amning først mindsker knoglerne massefylde, vil knoglerne indenfor to år være stærkere end de var før graviditeten. Faktisk tillader amning kvinder en sjælden mulighed at reparere små revner i deres knogler, som senere kan hjælpe mod knogleskørhed. Johns Hopkins Universitet er iøjeblikket i færd med at udføre undersøgelser for at determinere, hvilken effekt graviditet har på kvinders knoglestruktur og massefylde
 • I 1994 blev der udført et studie for at determinere hyppigheden af brystkræft hos kvinder som ammede i forskellige længder af tid, sammenlignet med kvinder som ikke ammende. Da man sammenlignede hyppigheden af brystkræft hos kvinder før overgangsalderen, viste det, at der var 15% mindre risiko for kvinder, som ammende i op til 3 måneder, 22% mindre risiko for kvinder, som ammende i 4-12 måneder, og 34% mindre risiko for kvinder, som ammede i 13-24 måneder (Newcomb, P.A. et al, The New England Journal of Medicine 330(2): 81-87).
 • I 1994 blev et studie udført for at determinere om amning beskytter kvinder mod brystkræft senere i livet (for både præovergangsalder og postovergangsalder brystkræft). Resultaterne viste at kvinder, som blev ammet, selv i en kort periode, havde en mindre risiko for at udvikle brystkræft med op til 25% sammenlignet med kvinder, som fik modermælkserstatning (Freudenheim, J. et al, Epidemiology 5: 324-331).
 • Af alle forskellige former for leukæmi, er akut lymfætisk leukæmi (ALL) den mest almindelige årsag til kræft-relateret død hos børn under 15 år i USA. Nyere studier har påvist at børn, som blev ammet i mindst 6 måneder havde 24% mindre chance for at få sygdommen. Der er endda en mindre risiko for mindre almene typer af leukæmi. Børn som blev ammet i op til 6 måneder, reducerede risikoen med 12% (Environmental Health Perspectives, Vol. 113, Number 2, February 2005).
 • Ammede børn er mindre udsatte for at få gluten intolerence eller kolik. Gluten er et protein, som findes i korn såsom hvede, rug og byg. Babyer som ammes under deres overgang til fast føde, reducerer deres risiko med 52% sammenlignet med babyer, som ikke blev ammet (Archives of Disease in Childhood, November 2005).
 • Amning er et øko-venlig valg: modermælkserstatningens indpakning er en tung byrde for jordens naturlige resourcer. Det blev estimeret at 87,203 ton af tin og papir akkumulerede sig fra tomme modermælkserstatnings indpakninger (La Leche League, May 2002).
 • Amning er lukrativ fra et personligt såvel som offentligt perspektiv: det mindsker behovet for sundhedsbehandlinger, mindre fravær på arbejdspladsen samt mindre energiforbrug (American Academy of Pediatrics).
   Alt information er taget fra undersøgelses artikler eller deres forord.

Related Articles

Går Amningen Godt?

Går Amningen Godt?

Babyer er ikke født med en instruktionsmanual og kan ikke tale, så mødre tænker ofte på, om deres babyer er tilfredse. Har vi nok brystmælk? Hvorfor græder mit barn nu – er han/hun sulten igen? Eller er...

Read More

Tilbage-til-Arbejdet, Overlevelsesguide, Del B

Tilbage-til-Arbejdet, Overlevelsesguide, Del B

I sidste uge kom vi med råd til, hvordan du bedst forbereder dig mentalt og følelsesmæssigt til slutningen af din barsel, indeholdende at organisere dit hjem og planlægge fremad, til når du påbegynder...

Read More

Hvis du planlægger at vende tilbage til jobbet, mens du udelukkende ammer, vil du få brug for at pumpe.

Hvis du planlægger at vende tilbage til jobbet, mens du udelukkende ammer, vil du få brug for at pumpe.

Hvis du planlægger at vende tilbage til jobbet, mens du udelukkende ammer, vil du få brug for at pumpe. Vi har lavet en liste, med alle de ting du bør gøre, inden du starter.

Read More

Vugge eller Bærestol

Vugge eller Bærestol

Tillykke! Du har født en dejlig, perfekt baby, som valgte dig til at være hans/hendes kærlige mor. Nu står du overfor et dilemma – vugge eller bærestol?

Read More