Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse og spore brugen af ​​hjemmesiden.

Næring til Ammende Mødre Del B

Næring til Ammende Mødre Del B
Ernæring under amning er et emne som optager mange mødre: hvilke fødevarer er gode for dig, efter du har født? Er der fødevarer, som øger mælkeprosduktionen? Hvilke fødevarer skal du undgå? I sidste uge udgav vi de første instruktioner, omhandlende de anbefalede kostråd til ammende mødre efter

Hvad Gør Laktogene Fødevare Egentligt?

Fødevarer, som promoverer brystmælksproduktionen, hjælper også på mange andre måder. En sund kost med den rette mængde af kalorier er det vigtigste. En kvinde som spiser en vel balanceret kost vil være stærk og fyldt med energi, når hun ammer. Elementerne af en velbalanceret kost hjælper ydermere også biokemien af mælkeproduktion.

Disse elementer inkluderer fytoøstrogen (som opfører sig som det østrogen der findes naturligt i kroppen), beroligende elementer som eksisterer i visse planter, og essentielle stoffer til kroppen bl.a. steroler og aminosyre. En laktogen kost, rig på mineraler med en balanceret indtagelse af fedt, sikrer at den ammende mors krop fungerer optimalt.

Del B – Laktogene Fødevare (Forbedrer Mælkeforyningen) og den Perfekte Amme Diæt

Hvad indeholder en laktogen diæt?

Grøntsager

Fennikel – Dette kan spises frisk eller tilberedt. Put fennikel i en pande med lidt smør over en lille flamme og afkøl det derefter i kold vand. Det hjælper med at holde på fenniklens fugt, tekstur og smag. Fennikelfrø er særlig kendt for deres mælkeøgende fordele, men resten af planten indeholder nogle af de samme fordele.

Gulerødder, Rødbede, & Søde Kartofler – Disse grøntsager er rige på beta-karotin, hvilket kroppen har stort behov for under amning. Gulerodsfrø og gulerødder i sig selv er begge kendt for at besidde værdifulde fordele for mælkeproduktion. Friske rødbeder er en fantastisk kilde til jern og andre mineraler, og kan være meget hjælpsomme ved jernunderskud. Disse grøntsager er også naturligt søde, så de smager dejligt og fremmer alle, en sund leverfunktion.

Grøntsager med Mørke Grønne Blade (Spinat, Nælder, mælkebøtter) – Disse grøntsager er en god kilde til jern, vitaminer og enzymer såsom fytoøstrogen, som hjælper brystmælksproduktionen. Mælkebøtter og nælder er vanddrivende planter og kan hjælpe med væskeansamlinger, et kendt fænomen under graviditet samt efter fødslen hos kvinder. Køb friske, fortrukket økologiske blade og spis dem hele, hakket i en salat, eller forberedt som en te. Nælder er kendt for at give en bred vifte af næring i blot en plante, og du kan endda tilføje den som et krydderi til suppen. Andre planter i denne gruppe er ruccola, rødbedeblade, kål, spinat, bladbede, julesalt mm.

Korn & bælgfrugter – Korn og bælgfrugter har længe været kendt som en god booster for mælkeforsyningen. De mest kendte korn med disse hjælpsomme fordele er gryn, hirse, byg og ris; anbefalede bælgfrugter er, kikærter, linser og bønner (mung og andre).

Nødder & Frø – Mandler, cashews, og macadamia nødder fremmer alle brystmælksproduktionen. Du bør prøve at spise disse nødder så rå og simple som muligt. Smagen af rå usaltede nødder er ikke helt så lækkert, men det er nok, hvis du kan vænne dig til at spise små mængder hver dag. En god ide er at placere en krukke med nødder på dit favorit amme sted (har du andre børn under 5, så sørg for at krukken er ordenligt lukket). Det er naturligt at blive sulten, mens man ammer om natten. Her er nødderne en god måde at få en sund snack på. At forblive sulten eller spise mindre næringsrigt mad, såsom brød, anbefales ikke. Husk at have en flaske vand i nærheden – at spise nødder, mens du ammer, vil gøre dig tørstig.

Olier & Fedt – Denne fødevare gruppe spiller en vigtig rolle i at opbygge celler, samt funktionen af dit nervesystems stofskifte. Det er vigtigt at vide, at specifikke olier kan have indflydelse på brystmælkens sammensætning og fedtindhold. Mary J. Henning, en verdenskendt ekspert indenfor næring og fedt, anbefaler lige og regulære mængder af et flertal af fedtstoffer i et måltid: en tynd skive smør og en ¼ teskefuld af både koldpresset olivenolie, hørfrø olie (en god kilde af omega-3) og sesamolie på en salat. Kokosolie er også et godt valg. Undgå behandlede samt transfedtsyre, da disse gives videre til din baby gennem brystmælken.

Drikkevare - For at øge din brystmælksforsyning er det vigtigt, at du drikker nok vand. Du kan også drikke te, som øger brystmælksproduktionen og små mængder af ikke-alkoholiske drikke, men en passende mængde vand er selvfølgelig bedst. Det er vigtigt at undgå, at drikke kaffe eller andre drikkevarer indeholdende koffein, så ofte som muligt.

I næste uge vil vi forsætte med krydderier og specielle fødevare, samt et par anbefalede opskrifter. Har du selv nogle anbefalinger? Del dem gerne i kommentarfeltet.

God Appetit!

Hvis du missede del A, klik her.
Næring til Ammende Mødre Del B

Næring til Ammende Mødre Del B

Ernæring under amning er et emne som optager mange mødre: hvilke fødevarer er gode for dig, efter du har født? Er der fødevarer, som øger mælkeprosduktionen? Hvilke fødevarer skal du undgå? I sidste uge...

Read More

Vugge eller Bærestol

Vugge eller Bærestol

Tillykke! Du har født en dejlig, perfekt baby, som valgte dig til at være hans/hendes kærlige mor. Nu står du overfor et dilemma – vugge eller bærestol?

Read More

Går Amningen Godt?

Går Amningen Godt?

Babyer er ikke født med en instruktionsmanual og kan ikke tale, så mødre tænker ofte på, om deres babyer er tilfredse. Har vi nok brystmælk? Hvorfor græder mit barn nu – er han/hun sulten igen? Eller er...

Read More

8 Punkter Før du Ammer

8 Punkter Før du Ammer

Hvis du er tæt på slutningen af din graviditet, er dette til dig! Her kommer 8 ting, du skal vide, hvis du planlægger at amme.

Read More